söndag, juli 25, 2010

Jag drömde om Joe Hill inatt


Man hör inte allt för mycket om Joe Hill. Jag kan inte komma ihåg honom ifrån skolan eller ifrån någon annanstans heller för den delen. Fast det är klart, dom som gör läroplaner tycker att det är mer passande för ungdomen att lära sig Alfred Nobel och kungligheter.

Det är ju trots allt en av få svenskar vars begravning bevistades av mer än 30,000 personer och vars en liten del av hans aska skickades till fackföreningar runt hela världen. En av få svenskar som givit namn åt Stephen Kings son. En av få svenskar som kommit att kallas Mannen som inte kan dö. En av få svenskar som inspirerat en hel kulturscen och 90 år eftersin död fortfarande bejungs i staterna.

Men som tur är kan man ju alltid råda bot på sin outbildning på Wikipedia.

3 kommentarer:

Erik Ahrnbom sa...

Elegant att drömma om Joe Hill. Jag har inte glömt honom, vill också minnas att det gjordes en film om mannen - var det inte Thommy Berggren som gjorde Hill? Widerberg i registolen? Minns du, vet du?

Erik Ahrnbom sa...

Japp: http://www.imdb.com/title/tt0067276/

Smuckers sa...

Du är en vandrande kulturbärare du. Här är Fred Åkerströms svenska version av Balladen om Joe Hill http://www.youtube.com/watch?v=u4lrBsz763I