tisdag, september 27, 2011

Mon dieu, det skiter sig för Smuckers igen

Först bestämde jag mig för att prioritera maten. Ställa ordentlig mat på bordet varje dag, vara stark och inte ta frestande genvägar. Om man gör en matlista och köper in allt som behövs under helgen så funkar det. Om man slarvar så är man tillbaka i köttbullar och makaron-träsket snabbare än man hinner säga ketchup.

Hitills har det gått bra. God mat och en 10 kilo på minuskontot. Även om sommarens syndarperiod gav 3 kilo plus och man får inte säga sex kilo om man går ner samma tre kilo två gånger.

Ibland har det dock gått riktigt dåligt. Alla har fått ont i magen av fröbrödet. Köttbullarna med malen psyllium (husk) istället för ströbröd fick klumpar av stenhård psylliumdeg i sig och var som gjorda av tapetklister. En kompis som sett och skrattat åt mina köttbullar surfade in på kokbokens hemsida och hittade....wait for it......wait for it.....receptkorrigeringar! Det förklarar en hel del. Får man skriva fel i en kokbok när det finns idioter som mig med underkänt i hemkunskap som följer allt ordagrannt för att ha en chans? Till och med saltet har jag mätt med mått för att det ska bli rätt.

Sida 49 ”Mitt kryddiga bröd”.
Det står 4 msk hela linfrön och senare ½ dl linfrön. Det ska vara 4 msk sesamfrön och ½ dl hela linfrön. Fast detta recept fungerar kanon även med felet som tur är. Frön kan man blanda lite som man känner för.

Sidan 106. Köttbullar. (Allmänt kallad ”Köttbullekatastrofen”)
Det står ½ dl husk. Ska vara 1-2 msk husk. Och sen gör vi en ändring som egentligen inte är fel, men det blir lättare med ändringen.

Sid 112 Kokospannkakor med husk.
Det står 1 dl. Ändra till ½ dl. Egentligen inget fel men ändra i alla fall. Annars tjocknar smeten för snabbt om man är ovan vid husk. (Och så blir det ju billigare. ler stort)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Va fan? "Husk"?
/Erik

Smuckers sa...

Ja. Husk. Det är dock helt omöjligt att sälja något med namnet husk, så jag har märkt att det i affärer säljs som malen Psyllium. Psyllium är ett modeord.

Jfr senapskål - ruccola.

Anonym sa...

Aha. Bajs - faeces.
/Erik