fredag, december 16, 2011

Rykar'n (4 portioner)

Leta reda på ett kärl som kan välförslutas. I detta lägg

3-4 torkade pomeransskal
2-3 bitar torkad ingefära
4-5 bitar hel kanel
1 msk hela kryddnejlikor
2 msk stött kardemumma


Häll på 6 dl okryddad sprit, konjak eller valfri spirituosa. Slut locket och låt stå minst en dag, men gärna mer.

Några dagar senare:

Sila extraktet genom ett kaffefilter. Blanda med 3 tetror av billigaste vintet, typ spanskt bordsvin. Blanda ner 3 deciliter portvin. Blanda sedan mycket tålmodigt ner 4 dl strösocker. Ge inte upp innan allt löst sig. Man väljer dock själv hur söt glöggen ska bli så smaka hur du vill ha det.

De riktigt coola tuttar ju så klart eld på glöggen och låter en sockertopp smälta ner ifrån ett galler för den autentiska smaken av bränt socker.

Om det inte smakar gott häll ner mer sprit så blir du iallafall full. Mer socker är också passande. Needless to say så kokar man inte glöggen.

5 kommentarer:

Huskorset sa...

Prima! Man tackar!

Söderberg sa...

åh, fy fan vad bra! då får man göra egen i år alltså. perfekt!

Smuckers sa...

Varsågod, varsågod

Smuckers sa...

Ahh, vad tusan! Det kanske blev fel här. Tre tetror är ju inte detsamma alltid som tre flaskor vin eftersom det kan vara en liter i tetrorna. Tre flasor ska det vara det vill säga 2,25 liter.

Huskorset sa...

uppfattat.