söndag, maj 30, 2010

Vallfärd

Helgens resande med kollektivtrafiken för att tillfredställa det aldrig sinande barnalusten efter tåg, tunnelbanor och bussar tog oss till Nockeby Torg. Här någonstans, det kan vara affären som glimtar på bilden, finns en presentshop som är en anekdot i rockhistorian.

Den ägs och drivs av Anna Wohlin. Och vem är Anna Wohlin? Jo, en gång flickvän till Brian Jones. Och vem är Brian Jones? Jo, Rolling Stones gitarrist och medgrundare. Killen som var rock’n’roll-myten och fick Jagger och Richards att framstå som välstädade morsgrisar.

Brian drunknade i sin egen pool. Några veckor efter att ha blivit utkastad, alternativt slutat Stones, det beror på vem man frågar. Officiellt var det en olycka relaterad till alkohol och droger. Inofficiellt blev han mördad av sin allt-i-allo. Anna var där den dagen, hade bara gått till köket för att hämta något. Hon städades snabbt undan av männen runt Stones för att inte störa den nalkande USA-turnén. Skyfflades undan till Sverige, fick inte besöka begravningen och drabbades av depression när hon fick missfall på vad som skulle vara deras gemensamma barn. Sedan dess har hon haft en presentshop i Nockeby. Lyssna på dokumentären här.


Hur gick det då med syftet till vår resa? Fantastiskt! Fem lokalbussar av fem möjliga till Nockebybanan. Som lille F så riktig påpekade är det mer som en spårvagn vilket vi inte är bortskämda med. Den går över gator och torg, nära övrig trafik. Man får plinga när man ska av och trycka på en knapp i dörren när den ska öppnas. Himmelriket för en tågintresserad snart fyraåring.

Inga kommentarer: