onsdag, februari 21, 2007

Lika kallt är kallare någonannanstans

Meningen som går som ett mantra just nu är "...men minusgrader känns ju inte lika kallt i Norrland för det är torrare luft där". Det tycker jag är konstigt. Jag har bott i både syd-, mellan- och norra Sverige och har aldrig känt någon skillnad på -15 grader. -15 har känts som -15 var jag än har varit, aldrig har -15 känts som bara -5. Jag tror hela grejen bara beror på att sörlänningar inte pallar kylan. Skillnaden som luftfuktigheten ger borde vara så marginell att den inte kan kännas av vanlig hud.

Punkter att beakta:

  • Borde inte luftfuktigheten vara detsamma i södra Sveriges inlandet som norra Sveriges inland? Borde inte luftfuktigheten vara likvärdig i norra kustremsan som södra?
  • Kan det bero på att sörlänningar klär sig ordentligt när dom är norröver, men låter termobyxorna ligga på hemmaplan? Kläder gör underverk mot upplevd kyla.
  • Enligt samma resonemang borde +20 upplevas som mycket varmare i södra Sverige än i norra Sverige, men det hör man sällan?
  • I skrivande stund har Kiruna -18,3 och luftfuktigheten 85% och Stockholm -13,3 och luftfuktigheten 79%. Fuktigheten är relativ till temperaturen, men ändå.

Case closed! Eller? Kanske något för Anders och Måns att reda ut.

4 kommentarer:

Anonym sa...

För helvete! Ta väck Cash-slingan från memoarerna. Annars har jag besökt bloggen för sista gången.

Smuckers sa...

För helvete! Hör du inte skillnad på Cash och Iggy Pop?

Anonym sa...

Jag tror att regnet känns blötare i Södra Sverige...

Smuckers sa...

Det tror jag stämmer. Norrut är det ett mer hårdare regn (för att härma Bob Dylan). Vinden är dock blåsigast i Halmstad.