onsdag, maj 23, 2007

Jag är så bitter, så fruktansvärt bitter

Djävulskap verkar ha en tendens att avlösa varandra och hålla sig på en konstant nivå. Året brukar börja med att det ska hållas schlagerfestivaler i varenda församling och byhåla i Sverige. Avdankade stjärnor ifrån Marianne Records blandas med bortglömda dokusåpastjärnor i ett desperat försök att hänga kvar i spotlighten och säkra ytterliggare några spelningar på Cinderella. Inom tre år kommer de alla vara tillbaka för ett nytt försök eftersom en karriär utanför melodifestivalen är en omöjlighet till och med för vinnarna.

När schlagerfebern har lagt sig kommer Eurovisionsfestivalen. Alltid är det svenska bidraget favorit, men aldrig lyckas folk lära sig att vårt bidrag är precis lika konstigt som öststaternas. Är man kraftigt sminkad och dansar mellanstadiedisco endast iförd ett halsband av metallbrickor ska man inte kasta sten i glashus. Alltid tror vinnaren att detta är starten på en internationell karriär men fattar inte att i det flesta länder är Eurovisionen något man skrattar åt.

Knappt har Christer Björkman hunnit kalla resultatet för ett nationellt trauma innan det är dags för Polar Music Prize. Nu blir det högtravande och pretentiöst på riktigt. Miljardärer ska få några miljoner för skivor dom gjorde för längesedan och jämföras i genialitet med upptäckarna av DNA. Men prisutdelningen är inte helt utan höjdpunkter. Det är alltid roligt att se artisterna sjunga om drugs, sex and rock'n'roll framför Prinsessan Lilian och mottaga ett pris av kungen för samma insatser. Priceless.

För att fullborda året drar sedan Idol igång. Nu ska den sista unsen av värdighet tvättas bort. Halva befolkningen blir som kaniner på en salladsbuffé när tonåringar sjunger halvtaskiga covers. Den som sticker ut minst vinner eftersom den stöter bort minst folk. Hur bejublad idolen än må vara så kommer han vara bortglömd nästa år när det finns en precis likadan idol som sjunger låtskrivarnas nya låtar.

Där har vi ett år i musiken. Anteckna och gå vidare ut i solen och njut av våren. Köp en glass. Jag sitter här och är bitter så länge.

Inga kommentarer: