fredag, augusti 28, 2009

Bättre en station i det våta än två torra

Vad gör man när man har lyssnat igenom alla sommarens sommarpratare? Jo, självklart går man till SR:s arkiv och lyssnar igenom alla bevarade Sommar som finns. Jag börjar med Jörgen Cederberg den 14/8 1960 och jobbar mig genom Sven Jerring, Torsten Ehrenmark, Robert Broberg, Thoma Di Leva till Jan Guillou. Ett projekt värdigt en ytterst tråkig människa.

Sommarprogrammen var mer lättsmälta på 60-talet. Hela programidéen var att spela musik. Musik var ännu inte uppfunnet på radio. Det var bara prat. Hela tiden. Så man ville hitta en bra orsak till att spela musik, folket ville ha musik. På köpet täckte man luckan efter ordinarie personal under semestern. Presto, Sommar var fött och en signaturmelodi skrevs. Eftersom musiken är bortklippt av upphovsrättliga skäl i arkivet blir lyssningen på de första programmen ganska enahanda. Det blir bara korta klipp av typen: "...å där var X:s orkester med sången Y, nu kommer Z med visan A." följt av "..det var visan A med Z, nu blir det tonsättaren B med första satsen ur C".

Den 8:e mars 1961 började piratstationen Radio Nord sina sändningar ifrån internationellt vatten och hör och häpna, dom spelade massor av musik. SR:s svar blev lika hårt som innovativt: Melodiradion (och en antipiratradiolag såklart men det är en annan historia). Nu kunde sommarpratet ta formen vi känner nu med kåserier och personliga betraktelser.

5 kommentarer:

Söderberg sa...

tack för mycket intressant info

Smuckers sa...

Det här kommer på tentan!

Söderberg sa...

Det är lugnt.
Jag tror jag kommer ihåg det mesta.
Kommer det frågor på anteckningarna från lektionerna också?

Smuckers sa...

Det kan det mycket väl göra. Jag förutsätter också att ni kan besvara frågor hämtade ifrån programmen. Det kan vara frågor som "Vilket byggnadsverk skulle enligt Torsten Ehrenmark 1963 börja byggas inom kort?" eller "Bengt Feldreich återger 1968 de senaste forskningsrönen för att ersätta linjedomarna i Wimbledon med hjälp av elström längs linjerna och en boll täckt av metallstoff. Vilket år infördes tekniska hjälpmedel för linjebedömning i Wimbledon?"

Söderberg sa...

lätt, de två kan jag direkt

1. globen
2. slamkrypare, har ännu inte hänt