tisdag, september 09, 2008

Ensamma vargen

Kom att tänka på när jag började lumpen. Rycka in heter det visst. På fredagen var man student i vit hatt och på måndagen gjorde man armhävningar naken på en grusplan.

En dag skulle vi ut och marschera med allt en fjälljägare skulle bära med sig. I korridoren var alla fint uppställda med ryggsäcken framför sig, men av någon anledning blev jag ivägskickad på något ärende medan de andra tog ryggsäcken och gick ut. När jag kom tillbaka låg min rygga kvar ensam i den långa korridoren. Bråttom som jag hade slängde jag upp ryggsäcken på ryggen ungefär som man brukar göra med ryggsäckar, men så in i bänken vad den var tung! Jag ramlade handlöst baklänges och bössan slog upp i fallet och resulterade i en rejäl fläskläpp. Inte var det lätt att få av sig ryggsäcken heller. Den satt som berg och där låg jag på rygg som en sprattlande sköldpadda och hoppades att ingen såg mig.

Med en gnagande oro för hur man skulle orka bära allt detta flera mil om dagen kunde jag till slut ansluta till resten av människorna. Om jag skulle välja mellan att göra lumpen och vara förkyld resten av mitt liv, skulle jag dock välja lumpen.

5 kommentarer:

Erik Ahrnbom sa...

Schyffert sa i någon stand up att man borde göra lumpen som 35-åring. Man är morgonpigg, lite förnuftigare, gillar promenader och hade, om någon plötsligt sa "nu ska du få vara ute i naturen och sljuta k-pist med kompisar i ett helt år", kramat vederbörande.

Smuckers sa...

Så sant som det är sagt. Tänk vilket guld att få göra en repmånad? Komma iväg i en månad, fjällvandra, bo i tält, skjuta automatvapen, spränga upp saker, åka bandvagn. Låter som en svensexa.

Början på lumpen var förjävlig, men när man vant sig så var det inte så farligt. Man lärde sig allt om att vara ute i skog och mark och tyckte att det blev ganska trevligt. Hade man fått en liten lön hade jag gärna stannat kvar ett tag till. Särskilt som alternativet var att inte få någon lön alls om det inte kom ifrån någonsorts arbetsmarknadsstöd.

Kraxpelax sa...

http://beta.newsmill.se/artikel/2008/09/09/newsmill-ett-hot-mot-demokratin

Erik Ahrnbom sa...

Själv hade jag runda glasögon och gjorde vapenfri tjänst.
I dag har jag linser och en helt annan inställning till försvaret.
Staten bör vänta med att värva, helt enkelt.

Smuckers sa...

Helt klart! Det här har varit ett uppvaknande för mig. Jag brukade tycka att det är dumt att slösa pengar på något som inte behövs, men nu inser jag ju att det behövs. Hoppas att den uppskjutna försvarspropositionen betyder upprustning och återinförandet av repmånader och värnplikt i yngre medelåldern. Tänk att få ett papper ifrån staten att man måste infinna sig. Annars blir det fängelse. Det är ju vattentätt!

Undra om det håller som affärsidé. Låta gubbar köpa resor/upplevelser att få vara på repmånad. Sedan kan man hyra in sig på en nedlagd kasern, några avlagda officerare, köpa upp överskottsmaterial och skicka ut mobiliseringsorder med en tågbiljett som inbjudan. Sedan spelar man Elton Johns "I guess that's why they call it the blues" hela tågresan så rätta stämningen ska infinna sig.

Givetvis får man köpa in lite sovjetiska lastbilar och stridsvagnar så att det blir lite gammal hederlig Sverige mot Sovjet på avslutningsdagen.