tisdag, april 28, 2009

Det största hemlighet i korv

Jag tänkte putsa upp färdigheterna i bayersk korv. Kan någon hjälpa mig? Var det specialkemikalier kött eller var det Bayern korv låter ditt spel resten i en mild saltlake för ungefär fem till sex dagar? Länk.

6 kommentarer:

Söderberg sa...

Nej, jag tror det var:

"Om inget av detta överklagande kan du även låta marken eller konserverad för framtida användning. "

Smuckers sa...

Ahh, såklart! Där ett tag trodde jag att det skulle vara:

Johanna anser att det är till stor del beror på wisconsinites som har flyttat men vill ha en smak av hemmaplan och besökare till staten som var anslutna och nu behöver en korrigering av grävling statliga köket.

Smuckers sa...

Nu har vi en inblick i den bayerska folksjälen:

Weisswurst är en traditionellt Bayersk korv som tillverkas av finmalt kalv- och fläskkött. Vanligtvis kryddas den med persilja, citron, muskotblomma, lök, ingefära och kardemumma. Smeten stoppas i gristarm som är ca 25mm i diameter och korvarna görs ca 90-120mm långa.

Då weisswurst är en färskvara, tillverkas den traditionellt tidigt på morgonen och äts till frukost eller brunch. Man säger att korven får inte höra kyrkklockornas middagsringning. Man tillagar weisswurst i knappt kokande vatten i drygt 10min vilket ger korven ett grå-vitt utseende då det inte tillsätts någon färgbevarande nitrit. Weisswurst serveras i kastrullen den tillagats i för att inte kallna och äts sedan utan skinnet. Ett sätt att äta weisswurst är det s.k. ”Zuzeln” där man skär av ena änden på korven och suger ut innanmätet ur skinnet. Ett annat, mer diskret men populärt sätt är att dela korven på längden utan att skära helt igenom och med hjälp av gaffeln, rulla ut innanmätet för konsumtion.

Weisswurst serveras traditionellt med bayersk söt senap, brezel och weissbier. Weisswurst serveras endast på förmiddagen för att den inte är rökt och alltid tillverkas farsk varje morgon. Innan det fanns möjlighet att förvara i kylskåp höll sig korven inte mer än till kvällen innan den blev dålig. Weisswurst serveras sällan i andra delar av Tyskland men finns att köpa i de flesta större välsorterade varuhus.

Söderberg sa...

Grävling? Det måste jag prova!

Då väntar jag med spänning på Svennisanalysen utifrån Weisswursttexten, det är ju ditt område. Och fan vad god den verkar. Det är nåt för mig det. Den måste jag ha nån gång snart.

Smuckers sa...

Jag önskar att man var Edward Blom. Då hade man redan suttit på planet till München och levererat en detaljerad analys av korven innan lunch och dessutom kunnat redogöra för arkitekturen av katedralerna och vilken öl och snaps som passar bäst till korven.

Analysen av Bayern-Svennis kan bara bli en: Dom kommer ha sprättat upp honom och sugit märgen ur han innan kyrkklockornas middagsringning.

Ett problem med weiswursten: Den säljs sällan utanför Bayern och måste ätas innan klockan 12. Det blir svårt att få en sådan till Sverige innan den har blivit gammal, men om inte korven kommer till Sverige får korvätaren åka till Tyskland som dom säger.

Thüringerwurst. Den borde man ju kunna få tag på i Stockholm. Den brukar kollegor till sambon ta med ifrån Tyskland. Grym!

Söderberg sa...

Glömde bort det här inlägget.
Bra analys. Synd om Svennis dock.

Synd med weisswursten, men man får väl hasa sig dit istället som du föreslår.

Thüringer får man väl kolla upp då. Den kanske dom har på nån saluhall eller så.