torsdag, januari 07, 2010

Mythbusters II

Myt: Jag skulle våga påstå att det blåser mer i Skåne. Utan att känna mig stursk. Den som inte vandrat Malmös gator en regnig söndagskväll i november vet inte vad umbäranden betyder. Myten framlagd av Erik i kommentarerna till detta inlägg.

Metod: Ifrån väderdatabaserna på rl.se samla in vinduppgifter ifrån Malmö och Sundsvall. Medelvärdet av medelvindstyrkan för de sista 24 månaderna uträknas. Mest blåst vinner.

Urval: Malmö är givet ifrån hypotesen. Sundsvall väljs eftersom det är den mest genomsnittliga stad jag kan komma att tänka på. Det borde ge ett resultat som kan generaliseras till ifall det är värre att vandra en regning söndagskväll i Malmö eller en genomsnittlig svensk stad.

Slutsats: Det blåser mycket mer i Malmö. Det blåser mycket, mycket mer i Malmö än i Sundsvall. Det blåser fruktansvärt mycket mer i Malmö än i Sundsvall. Stackarna, hur kan dom leva i det blåshålet. Regeringen gör något!

Under de senaste 24 månaderna snittade Malmö en vind på 4,8 m/s medan Sundsvall snittade 2,7 m/s. Inte en enda månad blåste det mer i Sundsvall än i Malmö. Ofta var det inte ens hälften så blåsigt. Jag misstänker att mina data är korrupta, så här illa kan det inte vara. Varje gång vinden mäts på Sturup måste en gåsapåg springa ut med en hårtork. Eller så har dom glömt sin vindmätare i en snödriva uppe i Sundsvall.

Myten är bekräftad, och kom ihåg: It doesn't take a weatherman to know which way the wind is blowing.

Förslag på vidare studier: I wonder what else blows in Malmö.

5 kommentarer:

Söderberg sa...

he he
fy fan

Ännelaij sa...

Här måste det blåsa över medel också.
Fast nu har knappt träden rört sig.
Dock så växer de ju ojämnt här nära havet. De är kortare utmot havet och längre in mot land.
Ja, samma träd alltså..ser lite lustigt ut.

Smuckers sa...

Halland, ja. Borde ha blåst som landskapsvapen. Inget mer.

Det finns bara ett sätt att ta reda på det. Gå till rl.se leta tag på stället var dom sammanställer genomsnittliga vindstyrkor och räkna. Vi väntar alla med största nyfikenhet.

Erik Ahrnbom sa...

Tack! Jag visste väl det.
Nu över till något helt annat: http://www.baconorbeercan.com/index.html

Smuckers sa...

Otroligt! På Jamaica skulle man bara kunna behöva säga ett ord för att få allt man vill ha.