onsdag, januari 20, 2010

Whatever happened to....(facit)

Igår undrade vi ju vad som egentligen hände med Tom Hjelte och Thorn. Efter timmar av hårt forskande på kammaren kommer här svaren.

- Hjelte.
Slutade på Aftonbladet efter bråk om pengar (personalredaktören betalade hans räkningar, ordnade med konton och veckopeng). Fick en astronomisk lön på nystartade tidningen Veckotidningen, som lades ner efter några nummer eftersom den var helt finansierad av leverantörskrediter. Sista innelistan han hann dock placera sig själv på varje plats på innelistan.

Blev sedan chefredaktör för magasinet Lifestyle. Som också snabbt la ner. Gav ut boken Generation 1990 som skulle bli sextiotalisternas Jack. En bok var huvudpersonen utan anledning och förvarning konstigt nog byter namn mitt i boken. Fick recensionen: ”Tom Hjelte har många upptäckter framför sig, inte minst det svenska språket." 1992 sammanställde Hjelte och Dr Alban intervjuboken Svartskallarnas sammansvärjning som intervjuar framstående invandrare som Billy Butt och Tito Beltran. Skönt gäng. Den 30 maj 2002 dömdes Tom Hjelte av Svea hovrätt till 3,5 års fängelse för våldtäkt och misshandel. 2003 fast för snatteri av en Armanijacka på NK. 2006 motorreporter för tidningen Drive som las ner 2007.

Det var ju inte roligt det där.

Thorn då?
I november 2006 förvärvade Leasy Thorn i både Norge och Sverige. Thorn är alltså Leasy. Och vem var då Thorn? Jo, det var österrikaren Jules Thorn som på trettiotalet kom på att börja hyra ut radioapparater. Konceptet utvecklades sedan och spreds över hela världen. 1970 kom Thorn till Sverige.

5 kommentarer:

Huskorset sa...

Tack och usch.
T.H. minns jag med obehag. Vågar man hoppas på att han vaporiserades 2007 eller finns det bara inget mer på google?

Smuckers sa...

Efter 2007 upphör alla spår på Google. Jag kan tänka mig att det inte går så bra. Ett riktigt svin verkar han ha varit.

Det finns några klassiker på nätet förresten. Hans skärmytsling med Kjell Bergqvist på Diskutabelt finns på Youtube. När Morgonpasset ringer och gör bort honom finns i SR:s arkiv. Där ska även finnas debatten han hade med Johan Hedenberg (hette han så?) i Elvings Efter Tre. Johan hade knackat på hemma hos honom och gett han en örfil.

Erik Ahrnbom sa...

Mäktigt! Tack. Thorn, ja. Det var så lätt att få en flådigt teve i vardagsrummet för några hundra. Varje månad.

Erik Ahrnbom sa...

Och TH. Omoral inifrån och ut. Osunt hela vägen.

Björn Hansson sa...

Erik - hade inte vi en TV från Thorn? Som vi bar hem själv? Eller var det kanske Levén som hade en Thorn-TV...