tisdag, juli 22, 2008

Plask och sedan ringar, ringar på vattnet

När det kommer till konserter brukar de största anses som mest minnesvärda, men när det kommer till viktighet är det nog inte mycket som kan slå Sex Pistols konsert i Manchester Free Trade Hall den 4:e juni 1976. Detta trots att bara runt 40 personer bevittnade evenemanget.

Ian Curtis var där. Direkt efteråt gick han med i Joy Division och skapade musikhistoria (se Control). Efter Ian dött fortsatte resten av bandet som New Order och gav bland annat ut världens mest sålda maxisingel Blue Monday. Den var iallafall världens mest sålda maxisingel när jag gick i gymnasiet och efter det har det väl knappast sålts en enda maxisingel.

The Buzzcocks var där, i själva verket var det dom som arrangerade konserten. Inte nog med att dom hade en bra karriär själva dom inspirerade band som Metallica och Pearl Jam att ge sig in musiken.

Morrissey var där och vad han har gjort är ju obeskrivbart. Däribland inspirera Noel Gallagher att plocka upp gitarren efter att ha hört This Charming Man och därigenom ge världen Oasis.

Mike Hucknall var där, men det spelar inte så stor roll.

Viktigast av allt var dock att Tony Wilson var där (se 24-hour Party People). Han beskrev konserten som "nothing short of an epiphany". Tony blev den första som visade Sex Pistols på TV i sitt eget program. Han var med och startade Factory Records 1978 och gav världen band som Joy Division, OMD och Happy Mondays. Inte minst startade han klubben Hacienda som blev födelseplatsen för Acid House och Rave. Tyvärr försvann intäkterna till langarna utanför klubben istället för i baren så klubben fick till slut stänga.

Allt tack vare en konsert.

Fan, nu när jag gör efterforskningar på Wikipedia ser jag att konserten redan röstats fram till den tredje viktigaste giget genom tiderna. Dessutom har det redan skrivits en bok I Swear I Was There: The Gig That Changed The World om hela grejen. Nåja, nu vet jag vad jag ska läsa på semestern iallafall.

Inga kommentarer: