onsdag, december 09, 2009

Ack, du ljumma juledilemma


Traditionen påkallar att jag ska slå fyr på min hemgjorda glögg och låta socker smälta i lågorna. Jag vill ju vara traditionell. Men då tappar jag ju alkoholhalt. Jag gillar ju alkoholhalt också. Jag tappade redan nog sprit när jag lät kryddorna dra över sex nätter istället för en natt.

4 kommentarer:

Erik Ahrnbom sa...

Kan man inte fläska på med konjak efteråt då?

Smuckers sa...

När det gäller glögg verkar allt fungera. Beroende på vem man frågar kan man hälla i allt möjligt, eller ibland inte ens vin. Jag googlade på glögg-recept. Jisses, vad många, ibland direkt motsägande skolor, det finns att göra glögg. Som novis är sannerligen inte lätt att hitta sin egen väg och utse receptet till vad som skulle bli "Riserva Rissne 2009" eller "Rissne rykarn" som också varit arbetsnamnet. Har du något beprövat familjerecept att dela med dig?

By the way, tyckte jag som utav en slump att smaken inte skulle ha något att förlora på några deciliter renat. Så glöggen är i efterhand spetsad. Idag ska jag se till att ha bitsocker hemma och fjutta på skiten.

Erik Ahrnbom sa...

Har dessvärre inga recept, var framme och fingrade på konjaksspetsad glögg på finsystemet i Mörby Centrum härförleden. Det är därför mina tankar rör sig kring just konjak. Renat kan väl inte bli tokigt? Å andra sidan, jag minns en gång för många år sen, Björn Hansson smakade någon slags tjeckisk sprit, med förvirrad och lite sorgsen blick ställde han sen den i sammanhanget oerhört relevanta frågan: "Hur kan något så starkt vara så äckligt?"

Smuckers sa...

Så mycket har jag förstått att man kan välja mellan okryddat brännvin eller konjak som bas. Jag tänkte testa båda innan julen är slut. Man tar lite brännvin eller konjak, kryddar, låter stå. Sedan börjar versionerna gå isär. Bengt Frithifssons recept innehåller föga förvånande flest ord och ingredienser. Dansk glögg är föga förvånande mest potent (vin blandat med några olika starkspritsorter). Receptet på Santa Marias glöggkryddpåse innehåller föga förvånande minst ord.

He, he. Björn, den spjuvern. I Tjeckien ska dom ha en snaps som dom kallar "Grön". Den dricker dom för att arbetsgivarna inte ska märka att dom druckit öl innan jobbet. Vilket härligt land med bira innan jobbet.