söndag, februari 17, 2008

Bruna byxor och blazer

Fördom: På internatskolor samlas ungdomar som tror på övermänniskan och nordisk överlägsenhet för kompisuppfostran.
Fakta: När det kommer kommentarer som avslutas med "blattejävel, sieg heil, heil Hitler" är det inlägget endast besökt av en dator på Sigtuna Humanistiska läroverk.

2 kommentarer:

Erik Ahrnbom sa...

Vackert. Det är intressant att överklassen och underklassen (i brist på bättre ord) ofta är ganska lika. En stagnation och ett omhuldande av traditioner som inte alls ligger i fas med samtiden. Och därav ett massivt odlande av fördomar.
I underklassens fall kan man omedelbart förstå skälet till att hålla fast vid beständighet och identitet. Där ligger stoltheten och det kan vara det enda vapen man har.
I överklassens fall hamnar det bara om ogrumlad dumhet.

Smuckers sa...

Jag tänkte likadant när jag fick kommentaren. Första tanken gick till sextonårig kille ifrån landet som inte hade råd att tanka EPA-traktorn för att sommarlönen ifrån grisfarmen var slut. I brist på annat får man skaffa lite respekt genom att verka hotfull och klanka ner på andra. När jag sedan såg på statcounter att enda som besökt arkivet för oktober kom ifrån Sigtuna humanistiska läroverk och att tiden för besöket matchade tiden för kommentaren så verkade det lika självklart.

Om man är van att vara priviligeriad så blir man nog med tiden ganska fördomsfull mot dom som inte "lyckats". Ungefär som jag är mot killar med EPA-traktorer visar det sig i texten ovan. Överklassen är väl livrädda för att tappa sin position och själv bli del av den gråa massan, inga nyheter är bra nyheter om man vill bevara status quo så invandring måste vara ett hot. Man rör sig i sina kretsar utan mycket kontakt med andra och alla är rädda för det okända.