torsdag, mars 12, 2009

Punkt ska vara först i meningar fr.o.m nu

Som bekant är pizzamenyer den bästa poesi som erbjuds för stunden. Det är här man hittar de banbrytande formuleringarna och det nytänkande experimenten med språkets struktur.

Bara häromdagen fick jag ett nytt stjärnskott i brevlådan. Bara formgivningen är unik. De traditionella hemkörningsmenyerna har alla gemensamt att ordet ”pizza” och ”express” ska ingå i firmanamnet. Här bryts mallarna genom att ge sken av skräckfilm eller nattklubb på Kanarieöarna. Sådant bäddar för intressant läsning.

Redan på första sidan levereras en modern klassiker: ”Vi ber om ursäkt till Ej reklam familjer”. Genialt! Vi kommer inte sluta proppa reklam i er brevlåda fast ni inte vill ha reklam, men vi ber om ursäkt för det.

Som brukligt är ska jag inte avslöja hela handlingen bara droppa några språkliga godbitar. Låt orden formas och smeka er tunga som honungsklädd marsansås: Baycon. Förost. Jälapeno. Toborg. Bankkortt. speciall Erbjudande. Bärg. Bif pasta. Beaners sås. Vit lök sås. Kronärteskocka.
Att ändra stavningen på samma ingrediens mellan sidorna känns även det som ett nytt grepp och framför allt meningen som ställer alla konventioner på huvudet: .vi använder färska råvaror och svensk kött

6 kommentarer:

Söderberg sa...

.herregud ?rekord

Smuckers sa...

?undra om inte maggie's på thorilds Plan var värre för några år sedan .då kunde man bland annat beställa en fyra Johhi Valker .inte ett ord var rätt savat ?om man nu ska tryka upp en massupp laga av något värför inte plocka fram en flaska och titta hur det stavas

.men vad gäller design och fräckhet definitivt värst,

Mr Hyde sa...

Poesi är rätta ordet. Få saker kan väcka sådan munterhet som en pizzameny.

Jag har faktiskt funderat på om vissa inte medvetet lägger in felstavningar för att det ska bli ett samtalsämne. Pizzan blir ju oftast inte sämre för att sjampinjonerna är felstavade.

Det bästa jag hittat var från "Mickedalas pizzeria". De skickade ut en meny där det mesta var rättstavat. En sak intresserade mig lite extra. Deras "slonkrulle" väckte min nyfikenhet. När det visade sig att de hade en "slonksallad" också började jag ana oråd. Efter en snabb koll på tangentbordet insåg jag att det var en helt vanlig skinksallad de syftade på. En rolig besvikelse.

/Mr H

Ännelaij sa...

eh...
ojsanhoppsan..jomensåatt...
Baycon lät iofs rätt delikat men..
förost?´
*urk*
aja..eh...jaja..
De var ju de som skrev det först...

trevlig helg
/A

Smuckers sa...

!Hallå !Ni har ju punkterna i slutet av meningen

Erik Ahrnbom sa...

.åh .möllevången. .vilka minnen:
"kärinfria apelsinen"
"Vet ni!! klackning 30 spän!"
"kött hörna 100 m"
.osv