tisdag, juni 03, 2008

Korvländer

Jag har under en tid jobbat efter teorin att folk är som deras korvar. Till exempel svenska korvar som är ganska neutrala, smak- och färglösa, balanserade, harmoniska och lite åt det fetare hållet. Alltså exakt korrelation med svenskar i allmänhet sett ur ett internationellt perspektiv. Hur håller teorin en fortsatt jämförelse, låt oss se på England och Tyskland.

Genomgående för engelsk korv är det osmakliga och plastiga skinnet. Dessutom kallas dom bangers eftersom dom smäller när dom steks. Smaken är inte mycket för omvärlden, köttmängden låg, fetthalten hög. Således borde engelsmän inte ha utseendet på sin sida, vara våldsamma, isolationistiska och tjocka. Mmm, vi är inte alldeles för långt ifrån om du frågar mig.

Tyska korvar ser ofta helt obegripliga ut (se t.ex. den vita thüringerwursten), men efter tillagning blir dom finare än dom flesta korvar. Innandömet har ofta en något lustig smak av örtkryddor, som ter sig konstig ibörjan men växer och blir oersättlig med tiden. Den har en egen personlighet. Ett noga genomfört hantverk. Således borde tyskar kunna beskrivas ha ett underligt yttre och skruvad personlighet, men när man lär känna dom börjar man uppskatta deras egenskaper. Dom är nogranna och kvalitetsmedvetna. Det här är en människa som föds till ett original och dör som ett original. Spelar ingen roll vad folk säger. Om jag gillar hockeyfrilla, mustasch och brottarlinnen så kommer jag fortsätta med det oavsett vad som är trendigt just nu. Ja, jag tror att även i detta fall kunde korven vara nyckeln till folksjälen.

4 kommentarer:

Ännelaij sa...

hehe!
Kul analys.
Kan stämma.

Själv gillar jag inte korv speciellt mycket.
Mer än de som är extra kryddade, de bör dock inte vara standardförpackade i en "grillbox" eller vad det nu heter.

Men priset på korv har faktiskt skjutit i höjden.
Bara se på kabanoss etc..
Herregu, köpa korv för 95kr/kg!

Jag fattar ingenting..

OBS!
Detta var en seriös kommentare som inte vare sig ska eller bör tolkas på andra vis än just seriös korvigt...alt. tjorvigt..


Mvh
/Jaghöpparintiälvaifalljagintfårenkörv

Erik Ahrnbom sa...

Här, kamrat, är du något stort på spåren.
Låt mig fundera vidare.
Den ungerska, starka korven: Smakrikt rolig en kväll, excentrisk och egen, passar inte till allt, men rik på kött och med ganska låg fetthalt.
En ungrare, helt enkelt.

Den amerikanska hot dogen: Ser så lockande ut på film, stor och mäktig och mättande. Smakar i verkligheten vattnigt och trist och ibland direkt illa. En besvikelse. Drömmen som dog.

Den danska pölsen: rolig och färgglad. Senapen får ögonen att tåras. Finns bara i Danmark. I kiosken står en trevlig man och hyggar sig, men vägrar att släppa in någon annan korv än sin egen tokroligt knallröda. Lika tokroligt knallröd som han själv är i nyllet.

Smuckers sa...

Ha, ha. Du förfinar förflugna idéer till rent guld. Det här är information som skulle kunna utplåna en hel konsultbransch och för att inte tala om alla kurser i affärskultur som nu kan strykas. Smaka bara på korven så förstår du hur människorna funkar.



Jag jobbar med en ungerska. Ska punktmarkera henne och se vad jag kan få ut. Eller ska jag bara cut to the chase och fråga: "Är du smakrik, rolig en kväll, excentrisk och egen, passar inte till allt, men rik på kött och med ganska låg fetthalt?"


Från vilket land kommer chorizo? Det är väl mexiko? Tänk om man baserat på korven skulle lägga ett vad på hur Svennis kommer lyckas som förbundskapten.........

Söderberg sa...

Från Wikipedia:

"Chorizo eller Chouriço är en korv med stark smak. Korven är huvudsakligen gjord på fläskkött (men inte alltid till 100%) samt olika kryddor, den karakteristiska röda färgen kommer från röd paprika. Som korvskinn används alltid fjälster från gris. Typen av korv kallas embutido på spanska och enchido på portugisiska. Det syftar på att man fyller gristarmar med olika innehåll. Ursprungligen från Iberiska halvön, (Spanien och Portugal), finns den även i Mellan- och Sydamerika samt på Filippinerna och på senare tid har chorizon blivit populär i stora delar av världen."